Het bekken wordt onderaan afgesloten door een spierlaag, de bekkenbodemspieren.
De bekkenbodemspieren hebben drie belangrijke functies. Vooreerst zijn zij verantwoordelijk voor onze continentie (het al dan niet doorlaten van stoelgang of urine). Daarnaast zorgen zij voor de ondersteuning van de organen in buikholte (blaas, baarmoeder, darmen). En tot slot hebben ze ook nog een seksuele functie. Bij een mal-functie van deze spieren kunnen tal van problemen optreden. Ongewild urineverlies is wellicht het meest gekende probleem, maar ook obstipatie klachten, stoelgang-verlies, pijn bij het vrijen, vaginisme, zakkingen van organen in de buikholte (en lage rugklachten), kunnen gelinkt worden aan een insufficiënte bekkenbodem.

De nadruk bij bekkenbodemtherapie start bij een goede bewustwording van de bekkenbodemspieren. Eens men er in slaagt een goede contractie en ontspanning van deze spieren te bekomen, kan men met functionele oefeningen trainen die toegepast kunnen worden in het dagelijkse leven van de patiënt.

Zowel mannen, vrouwen als kinderen kunnen met bekkenbodemtherapie controle krijgen over deze spieren.

Pre- en postnataal zijn oefeningen van belang voor het functieherstel van deze weefsels, welke zwaar belast zijn tijdens een zwangerschap en bijhorende bevalling.

Bekkenbodemtherapie en reëducatie wordt toegepast bij volgende indicaties:

  • urineverlies bij hoesten, niezen, springen, lachen - urineverlies door aandrang – niet kunnen ophouden
  • urineverlies door zwangerschap / bevalling - stoelgang-verlies - obstipatie / constipatie klachten - zakkingen (baarmoeder – blaas – darm)
  • pre- en postnatale revalidatie
  • bekkenklachten, instabiliteit, …
  • seksuele pijn klachten zoals vaginisme/dyspareunie
  • algemene vaginale pijnklachten zoals vestibulodynie/vulvodynie

Buiten de gynaecologische praktijk wordt bekkenbodemreëducatie ook toegepast bij:

  • klachten na prostatectomie
  • zindelijkheidstraining bij kinderen

Leen Vanseuningen heeft haar vakgebied als kinesitherapeut uitgebreid met een postgraduale opleiding in de pelvische reëducatie of bekkenbodemreëducatie. Deze specialisatie behandelt klachten waarbij het bekken centraal staat - zoals bekkeninstabiliteit, blokkades, problemen met betrekking tot de bekkenbodem – zoals ongewenst urineverlies, constipatie/obstipatie, perinatale zwangerschapsbegeleiding (inclusief pre- en postnatale kinesitherapie), maar ook seksuele klachten zoals vaginisme en/of dyspareunie (pijn bij betrekkingen).

Bekkenbodemreëducatie kan ook helpen bij bedplassen bij kinderen, potjestraining bij kinderen en klachten (urineverlies) na een prostatectomie bij mannen.