Voor endometriose kun je in het Imeldaziekenhuis terecht bij een multidisciplinair team bestaande uit gynaecologen, abdominale chirurgen, radiologen, echografisten en fertiliteitsspecialisten.

Wat is endometriose?

Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies, het zogenaamde endometrium, zich buiten de baarmoeder bevinden. Endometriose komt voornamelijk voor ter hoogte van de organen van het bekken of op het buikvlies.

Hoe ontstaat endometriose?

Endometriose wordt gestimuleerd door het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Hoe endometriose ontstaat is echter nog niet helemaal gekend. Mogelijk ontstaat het door menstrueel bloed dat via de eileiders in de buikholte terecht komt en zich daar inplant. Evenmin is het geweten waarom sommige vrouwen dit krijgen en andere niet. 

Hoe vaak komt endometriose voor?

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijdt aan endometriose.   

Wat zijn de symptomen van endometriose?

De grootste klacht bij vrouwen met endometriose is pijn tijdens de menstruatie. De pijn is vaak heel hevig en moeilijk onder controle te krijgen met pijnstilling. Andere klachten zijn pijn bij het vrijen, pijn bij plassen of pijn bij stoelgang maken. Sommige vrouwen met endometriose ervaren echter geen klachten. Er is niet altijd een rechtstreeks verband tussen de uitgebreidheid van endometriose en de ernst van de pijnklachten. 

Wat zijn de gevolgen van endometriose?

Naast het feit dat endometriose bij de meeste vrouwen veel pijnklachten geeft kan endometriose ook aanleiding geven tot verminderde vruchtbaarheid.

Waar komt endometriose voor?

Endometriose is meestal aanwezig in het kleine bekken ter hoogte van de buitenkant van de baarmoeder, de eileiders, de eierstokken, de darm, de blaas en/of op het buikvlies.

Bij ernstige vormen van endometriose zien we ook haarden ter hoogte van het middenrif of de bovenbuik organen.

Er zijn drie types endometriose: (1) oppervlakkige endometriose waarbij endometriosehaarden ter hoogte van het buikvlies aanwezig zijn, (2) diepe endometriose waarbij er endometrioseknobbels ingroeien in de organen van het klein bekken en (3) endometrioma’s, dit zijn cysten op de eierstok.

Hoe wordt endometriose vastgesteld?

Bij symptomen van endometriose wordt tijdens de consultatie een uitgebreid inwendig gynaecologisch onderzoek en een gynaecologische echografie gedaan. Door middel van een inwendige vaginale echografie kunnen diepe endometrioseknobbels en endometrioma’s (cysten op de eierstokken) worden gedetecteerd. Oppervlakkige endometriose is echter moeilijk vast te stellen op echografie.

Indien er endometriose wordt vastgesteld op echografie of bij vermoeden van endometriose wordt veelal bijkomend een MRI klein bekken gepland op de dienst radiologie voor het in kaart brengen van de letsels.

Endometriose kan echter pas definitief vastgesteld worden door middel van een kijkoperatie of laparoscopie.

Hoe wordt endometriose behandeld?

Door het innemen van een anticonceptiepil wordt de werking van de eierstokken stil gelegd en wordt endometriose onderdrukt. Hierdoor zullen de pijnklachten verminderen of verdwijnen.

Is er echter nog een zwangerschapswens of zijn de pijnklachten onvoldoende onder controle met een anticonceptiepil, dan zal er een laparoscopie of kijkoperatie verricht worden om de endometriosehaarden te verwijderen.

Gezien endometriose ook de darm en de urinewegen kan aantasten wordt deze operatie multidisciplinair uitgevoerd. Bij letsels op de darm wordt de gynaecoloog bijgestaan door de abdominale chirurg. Bij letsels ter hoogte van de urinewegen door de uroloog. Binnen onze dienst is de behandeling van uitgebreide endometriose de specialisatie van Dr. Baekelandt.

Wat na de behandeling van endometriose?

De aanwezigheid van endometriose verlaagt de zwangerschapskans. Door het operatief verwijderen zal de kans op een spontane zwangerschap terug groter zijn.

Indien er geen zwangerschapswens is, wordt geadviseerd een anticonceptiepil in te nemen om te voorkomen dat er opnieuw endometriose optreedt.

Bij wie kan ik terecht?

Heb je een vermoeden dat er bij jou endometriose aanwezig is, dan kan je terecht bij jouw gynaecoloog in het Imeldaziekenhuis. Bij specifieke vragen omtrent vruchtbaarheid en endometriose staan Dr. Pelckmans en Dr. Verhelst klaar om jou verder te helpen.